Jak na přípravu caffe latte
Jeho příprava by se měla řídit podle přísných pravidel. Rozhodně to nevypadá tak, že uvaříte kávu, do které nalijete libovolné množství mléka. Do pravého caffe latte patří kvalitní espresso. To se přelije 210 ml mléka, které se vyšlehá do mikropěny. Spráné latte by mělo být podáváno v hrnku s objemem 250 ml. Zapomeňte tedy na to, že by mělo být podáváno ve sklenici! Existuje také technika zvaná latte art, pomocí které mohou šikovní baristé do mléčné pěny nakreslit krásné obrazce. Dnes je také možné tento nápoj zakoupit i v různých příchutích. Není vůbec žádný problém zakoupit například vanilkové caffe latte. Příchutě jsou ovlivněny i momentální sezonou a tak na podzim seženete příchuť dýně a před Vánoci zase příchuť perníkovou.
Latte macchiato
Příprava tohoto druhu kávy je již o něco komplikovanější. Připravuje se z našlehaného mléka a espressa. Samotný postup přípravy by měl probíhat následovně. Nejprve se ve speciální konvičce našlehá studené mléko a to za pomocí páry. Tak vznikne dokonalá mléčná pěna. Našlehané mléko se pak musí opatrně přelít do připravené sklenice, která by ideálně měla být vysoká a úzká. Mléko by v ní pak mělo dosahovat přibližně pod její okraj. Do těchto sklenic se až nakonec opatrně vlije silné espresso. Po tomto kroku se jednotlivé složky od sebe oddělí a vzniknou tak typické 3 části. První je složka mléčná, pak následuje mléko spojené s espressem a poslední složkou je našlehaná pěna.